Vilken mjölk ska jag välja?

Nu för tiden finns många olika sorters mjölk och många väljer den veganska mjölken istället för den traditionella komjölken. Det finns många aspekter att ta hänsyn till då man väljer vilken mjölk man ska köpa, miljön till exempel. Men om vi ser till näringsvärdet, vilken mjölk är då egentligen bäst? Jag tänkte jämföra komjölk med mandelmjölk, havremjölk och sojamjölk.

Havremjölk (berikad)

42 Kcal
0,35 Protein (g)
1,1 Fett (g)
7,1 Kolhydrater (g)
0,8 Fibrer (g)

 

Komjölk (1,5 %, berikad) 

47 Kcal
3,57 Protein (g)
1,5 Fett (g)
4,8 Kolhydrater (g)
0 Fibrer (g)

 

Mandelmjölk (berikad)

26 Kcal
0 Protein (g)
1,3 Fett (g)
3,5 Kolhydrater (g)
0,2 Fibrer (g)

Sojamjölk (berikad)

37 Kcal
2,57 Protein (g)
1,5 Fett (g)
3,2 Kolhydrater (g)
0 Fibrer (g)

Kalorimässigt så ligger mandelmjölken överlägset lägst, vilket kan betyda att mängden mandlar i mjölken inte är speciellt högt. Proteininnehållet är högst i ko- och sojamjölken och havremjölken innehåller högst andel kolhydrater inte helt förvånande. Då det kommer till fett så ligger dock havremjölken lägst. Fetthalten i komjölken varierar såklart beroende på vilken sort man väljer. Om man ska jämföra de veganska mjölkdryckerna med den icke-veganska så är det som skiljer mest något som har med fettet att göra, nämligen kolesterolet! De veganska varianterna innehåller 0 mg kolesterol medan komjölken innehåller hela 6,1 mg. Kolesterolet har viktiga funktioner i kroppen, dock kan ett överskott ge negativa effekter. Därför ska vi helst inte tillföra för stor andel kolesterol via maten.

En annan viktig sak att tänka på vid val av mjölk är andelen tillsatt socker, detta gäller för de veganska mjölkdryckerna. Många sorter är sötade medan andra är helt osötade. Bortsett från det så tycker jag att alla sorter har bra ”egenskaper” vilket gör att det inte spelar så stor roll vilken sorts mjölk man väljer i slutändan! Varför inte prova olika varianter och använd dem till olika ändamål, mandelmjölk till gröten, komjölk till jordgubbarna och havremjölk i kaffet till exempel?

Lämna ett svar