Värmande currygryta

Jag tänkte bjuda på mitt bästa recept när det kommer till curry! En värmande, kryddstark, syrlig gryta som inte alls är svår att göra! Det bästa är att man kan byta ut proteinkällan till lite vad som helst. Jag har testat både lax och kikärtor och jag kan tänka mig att kyckling, sojabitar och torsk också passar superbra.

Receptet räcker till ca 4 portioner, perfekt matlåde-mat!

1 msk olja
1 msk tomatpuré
1 liten bit ingefära
1 klyfta vitlök
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk gul curry
1 tsk milt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk korianderpulver
400 ml kokosmjölk
Ca 2 dl vatten
Ca 1 msk maizenamjöl
230 g kikärtor
Ca 8 körsbärstomater
Ca 3 morötter
1 paprika
Saften från 1 citron
Färsk koriander
1 tärning grönsaksbuljong
Risnudlar/ris/quinoa/bulgur/sötpotatis

Skala och skär moroten, vitlöken och ingefäran i mindre bitar. Hetta upp olja i en gryta och stek moroten, vitlöken och ingefäran tillsammans med kryddorna och tomatpurén. Slå på kokosmjölken och vattnet utblandat med maizenan och buljongtärningen. Koka upp och låt puttra några minuter. Hacka under tiden paprika och tomater och tillsätt sedan dessa till grytan. Koka tills grönsakerna har mjuknat och tills såsen har tjocknat något. Tillsätt kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Pressa slutligen i citronsaften och servera grytan med hackad koriander, sesamfrön och den kolhydratkälla du föredrar. Föredrar du en gryta med mer sting i så krydda ännu mer!

Leave a Reply