Varför kramp? Hur kan vi undvika det?

Vad är Kramp?

Kramper är ofrivilliga och plötsliga muskelkontraktioner, som ofta är smärtsamma. Sendrag är en folklig benämning på kramp, särskilt i benen

Kramp är ingen speciellt rolig upplevelse och den drabbar alla någon gång
Forskarna vet inte exakt vad som orsakar muskelkramp, men vi vet idag hur kramp ska förebyggas och behandlas när det uppstår.

Bättre förekomma än förekommas

  • Uttorkning är en av de vanligaste orsakerna – Därför är det viktigt att fylla på med vätska.
  • Stretchning innan träning kan minska risken för kramp- Stretcha varje muskel i 15–20 sekunder, upprepa det tre gånger. Då går nervsignalerna snabbare till musklerna som reagerar mer exakt.
  • Intag av vissa näringsämnen kan förebygga kramp- Kalium, finns i mjölk, yoghurt, ost och gröna bladgrönsaker. Magnesium finns i fullkorn, kött, fisk, bananer och nötter.

Hur kan man undvika/lindra

  • Nästan alla former av kramp kan lindras om muskeln sträcks ut, då släpper muskelfibrerna det låsta greppet om varann.
  • Lätt massage av en krampande kroppsdel kan lösa upp spända muskler.
    Fyll på med vätska, det är viktigt att återfå vätskebalansen efter ett hårt träningspass. Drick därför minst en halv liter vätska, t.ex. sportdryck med mineraler. Alternativt kan du dricka vatten tillsatt med mineralhaltiga brustabletter, de fyller samma funktion som sportdryck men innehåller inga sockerkalorier.
  • Kramptillståndet beror på att musklerna belastats extremt hårt, och att du kompenserat och rört dig på ett onaturligt sätt så att kroppen hamnat i ett slags undantagstillstånd. Du behöver därför vila för att kunna tillgodogöra dig träningen.
  • Återhämtningen blir ännu effektivare om du äter nyttig mat som innehåller massor av protein och nyttiga fetter från fet fisk, samt massor av frukt och grönt.

Besök oss gärna för en skön massage eller prata med någon av våra PTn.

Lämna ett svar