Varför frukost?

Jag tänkte börja den här veckan med att prata lite om något jag älskar –  nämligen frukost! Jag har dock förstått att det inte är alla som håller med mig när det gäller det här. Många har svårt att äta frukost och får därför inte i sig så mycket och många hoppar över den helt.

Men vad är det som är så bra med frukost?
– Du får en kickstart om du börjar dagen med en näringsrik och god måltid som ger energi de där första timmarna på dagen.
– Du håller blodsockret jämnare över hela dagen om du sprider ut dina måltider och riskerar inte dippar och sötsug.
– Du börjar dagen i lugnt tempo om du unnar dig att sätta dig ned i en halvtimme och äta något innan du ger dig iväg till jobb, skola etc.

Du kan såklart variera frukosten i oändlighet. Man behöver alltså inte äta havregrynsgröt varje morgon om man inte vill..
Här kommer några tips från mig!

Smoothie/chiabowl

Du behöver (för smoothien):
1/2 banan
Ca 1 dl mango (färsk eller fryst)
Kanel
Kardemumma
Ca 1 msk mjölk

(för chiapuddingen):
1 dl mjölk
1-2 msk chiafrön
1/2 krm vaniljpulver

Gör såhär:
Blanda mjölk med chiafrön och vaniljpulver och låt stå minst en timme. Blanda igen och häll upp i en skål. Mixa samman banan, mango, mjölk, kanel och kardemumma och häll upp även smoothien i skålen. Toppa med ex gojibär, hampafrön, kokoschips och myntablad.

Yoghurt med en tvist

Du behöver:
1 banan
Ca 1 dl kokosmjölkdryck
1 msk jordnötsmör
1/2-1 msk chiafrön
Naturell yoghurt
Hallon

Gör såhär:
Mosa bananen och blanda med kokosmjölk, jordnötsmör och chiafrön. Om du vill att chiafröna ska hinna svälla så gör detta antingen kvällen före eller någon timme innan servering. Annars går det bra att äta ”röran” direkt. Häll upp yoghurt i ett glas, häll på bananröran och avsluta med hallon. Toppa med exempelivs valnötter, rostade kokoschips, agavesirap och myntablad.

Bovetegröt

 

För att göra två portioner gröt brukar jag koka 1 dl helt torkat bovete med ca 2,5 dl vatten och lite salt i en kastrull med lock i ca 10 min. Du kan även tillsätta kryddor under kokningen som ex. kanel eller kardemumma.

Bovete är rikt på protein, fibrer, tiamin, fosfor och magnesium. Det är även glutenfritt. 

 

 

Lämna ett svar