Vanlig potatis eller sötpotatis?

Vi svenskar äter mycket potatis, speciellt just nu då det är säsong för färskpotatis. För några år sedan kom en konkurrent på potatismarknaden – sötpotatisen! Det talades då om att den skulle vara nyttigare än den vanliga potatisen och vi började äta den som tokiga (i alla fall jag). Men hur ser näringsinnehållet ut när man jämför de två?

Sötpotatis rå per 100 g:

82 Kcal
1,3 Protein (g)
0,3 Fett (g)
17 Kolhydrater (g)
2,7 Fibrer (g)

Vanlig potatis rå per 100 g:

79 Kcal
1,74 Protein (g)
0,1 Fett (g)
16,4 Kolhydrater (g)
2,09 Fibrer (g)

 

Som ni kan se så är värdena snarlika. Det som skiljer dem åt är att sötpotatisen innehåller en aning mer fibrer medan den vanliga potatisen innehåller något mer protein.

När det kommer till vitamin- och mineralinnehåll så ligger sötpotatisen högt på betakaroten och kalcium. Den vanliga potatisen innehåller mest av C-vitamin, folat, vitamin K samt niacin.

Om vi dessutom ska jämföra färskpotatisen så innehåller den både färre kalorier och färre kolhydrater än de båda andra. Däremot innehåller den minst protein av de tre.

Sammanfattningsvis kan konstateras att både vanlig potatis och sötpotatis bör ingå i kosten för att vi ska få i oss viktiga näringsämnen. Då det kommer till makronutrienterna så spelar det dock inte så stor roll vilken av dem vi väljer. I slutändan kanske det handlar mer om smak och tillgänglighet och framför allt hur man väljer att äta sin potatis.

Lämna ett svar