Vad ska man tänka på när man köper bröd?

Miljonfrågan: Är bröd nyttigt eller onyttigt? Och det enkla svaret är; det beror på. Idag har bröd fått en onödigt hård onyttighetsstämpel på sig från många olika håll och kanter. Men vad är det egentligen som gäller angående just bröd? 

Vanligt ljust bröd innehåller en stor del vetemjölk och tillsatt socker. Vetemjöl innehåller lite fiber och inte ens i närheten av lika mycket fiber, vitaminer och mineraler som ett mjöl som har hela eller delar av kornet kvar. Dessutom höjer det vårt blodsocker snabbt. 

Vad Ska Man Tänka På Då När Man Köper Bröd?

  • Fiberinnehåll. Välj gärna ett bröd med ett högt fiberinnehåll. Ett gott riktmärke är att det bör minst innehålla 5% fiber. 
  • Socker. Försök hitta ett bröd som ligger på ett sockerinnehåll under 5g/100g. 
  • Fettinnehåll. Det finns ett samband att mättat fett påverkar dina blodfetter och kolesterolvärden negativt. Därför bör man begränsa sitt intag i den mån det går. Leta efter ett bröd som innehåller mindre än 2g mättat fett per 100g. 
  • Fullkorn: Fullkorn innebär att man har malt ner hela kornet av spannmålet. Detta medför att man får ett högre fiberinnehåll och mer vitaminer och mineraler. Det är alltså betydligt mer näringsrikt än vanligt vetemjöl. Försök hitta ett bröd vars innehållsförteckning har fullkorn som första ingrediens. 

Ett tips är att leta efter Nyckelhålsmärket. Nyckelhålsmärket är inte en märkning som nödvändigtvis innebär att livsmedlet är nyttigt, men det indikerar att du gör ett bättre val inom just den livsmedelsgruppen. Köper du ett bröd som är nyckelhålsmärkt så kan du räkna med att det är betydligt mer näringsrikt än ett bröd som inte har märkningen. På så sätt slipper du lusläsa hela innehållsförteckningen. 

Behöver du hjälp med att komma igång med kosten eller träningen? Boka in dig på en kostnadsfri rådgivning hos oss på Gympro!

Lämna ett svar