Idag finns det massvis med olika mejeriprodukter som man kan välja mellan. Idag är kvargen kanske den populäraste men inte alla vet varför den har blivit så populär. Nedan skall jag därför visa skillnaderna* mellan kvarg, kvargyoghurt och vanlig yoghurt.
KVARG (per 100g) naturell/sötningsmedel (Lindahl)
- Energi: 64kcal
- Protein: 12g
- Kolhydrater: 3,3g
- Varav sockerarter: 3,3g (laktos)
- Fett: 0,2g
KVARGYOGHURT (per 100g) (Lindahl)
- Energi: 60 kcal
- Protein: 5,3g
- Kolhydrater: 4,1 g
- Varav sockerarter: 3,5g
- Fett: 1,2g
YOGHURT SMAKSATT (per 100g) (ARLA)
- Energi: 70kcal
- Protein: 5,3g
- Kolhydrater: 4,1g
- Varav sockerarter: 3,5g
- Fett: 1,9g
YOGHURT NATURELL: (per 100g) (ARLA)
- Energi: 60kcal
- Protein: 3,4g
- Kolhydrater: 3,6g
- Varav sockerarter: 3,6g
- Fett: 3g
Slutsats: Rent energimässigt spelar det ingen större roll vilken av dessa sorter du väljer. Däremot skiljer sig proteinmängden enormt mellan de olika sorterna. Proteinmängd är av relevans eftersom protein mättar bättre än exempelvis fett och kolhydrater (undantag: fiberrika kolhydratskällor). Fettmängden varierar med, där naturell yoghurt hamnar på topp med sina 3g fett gentemot kvargen som endast innehåller 0,2g. Bryr man sig endast om energimängd kan du välja vilken som, men du kommer troligtvis hålla dig mätt längre på samma mängd kvarg som vanlig yoghurt vilket kan underlätta vid en eventuell viktminskning.
*näringsinnehållet kan variera beroende av val av märke