Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är ett kosttillskott som inte bara hjälper dig att bygga muskler, det är även ett smidigt och billig sätt att få i sig rätt mängd protein vid träning. 

Nuförtiden finns det många olika typer av proteintillskott att tillgå i marknaden: vassle- (whey), kasein-, isolat, hydrolyserad- samt vegetabilisktprotein (tex. sojaprotein).

Vassle ”Whey” : Förekommer i mjölk (det gör även kasein), vassle separeras och renas från mjölk genom olika metoder. Vassle tas upp snabbt av kroppen.
Rekommenderas i samband med träning.

Kasein: Precis som vassle härstammar Kasein mjölk. Kasein tas upp långsamt av kroppen. Rekommenderas som mellanmål eller som dagens sista mål innan sängdags.

Isolat: Är ett mer renat protein, därför ger det betydande högre mängd protein per 100 g (i jämförelse med andra 90-98 g), det innehåller även lägre halt av laktos och fett.
Rekommenderas till personer med känslighet för laktos.

Hydrolyserat: Är ett mycket snabbt protein (snabbare vassle).
Rekommenderas i samband med träning till engagerade och stränga sportsmannen/kvinnor.

Vegetabiliskt: Är ett protein från växtriket, det mest vanliga vegetabiliska protein är sojaprotein. Tass upp snabbt av kroppen.
Rekommenderas till personer med känslighet för laktos samt vegetarianer. Det finns även veganprotein, helt fritt från soja och gluten.

Extra proteinintag betyder inte att vi bygger muskler snabbare men det bättrar på vår muskeluppbyggnad över en längre tid.
Kroppen tar upp cirka 95-99 % av allt protein vi konsumerar, äter vi mycket protein vid ett tillfälle kommer överskottet att utsöndras och tas upp av kroppen under flera timmar efteråt.

Genomsnitts-RDI (rekommenderat dagligt intag) är ca 0,8g/kg vikt och dag, vid konditionsträning och styrketräning ligger dagsintaget oftast mellan 1,2-1,5g /kg vikt och dag, för en byggare som har kommit en bit på vägen är en bra rekommenderad mängd ca 2,2 -2,5g /kg vikt och dag.

[wdi_feed id=”1″]

 

Lämna ett svar