Tre gröna grönsaker du borde äta mer av!

Jag tänkte tipsa om tre olika (gröna) grönsaker som vi alla borde äta mer av i vardagen! De är lätta att hitta i butiken, har många användninsområden och är lätta att tillaga. De är även goda och fulla av näringsämnen!

Broccoli
Broccoli innehåller faktiskt mer protein än kolhydrater även fast det är en grönsak. Den är även rik på fibrer och har ett högt innehåll av C-vitamin, folat och kalium. Färsk broccoli innehåller faktiskt mer C-vitamin än apelsin!

Spenat 
Även spenat innehåller mer protein än kolhydrater. Om man jämför spenat med till exempel isbergssallad så innehåller spenaten 3,3 g protein per 100 g medan isbergssalladen innehåller 0,8 g. Spenat har ett högt innehåll av vitamin A, vitamin K, folat och kalium. Den är även en bra vegetabilisk källa till järn.

Grönkål
För grönkål är också proteininnehållet högre än kolhydratinnehållet. Den har även ett högt innehåll av vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K samt kalcium. Grönkål innehåller dessutom ämnen som i kroppen kan omvandlas till omega-3.

För den som vill öka sitt proteinintag är dessa grönsaker alltså perfekta! En del ämnen ökar sitt näringsinnehåll vid tillagning medan andra sjunker. Detta kan vara bra att tänka på, så att man tillagar grönsakerna på olika sätt och ibland äter dem färska. Både broccoli, spenat och grönkål är utmärkta att använda i sallader, soppor och smoothies eller juicer! Om man tycker att det är svårt att få in grönsaker i varje måltid så är en grön smoothie eller juice perfekt.

Lämna ett svar