Träning, alkohol och kost – hur ska man tänka?

Alkohol och träning

Det florerar en hel del myter kring alkohol och träning. En vanlig myt är till exempel att alkohol tar bort hela effekten av träningen. Men vad säger egentligen forskningen kring det här?

Det simpla svaret är; nej, hela träningseffekten försvinner inte för att du dricker alkohol efteråt. Däremot försvagas effekten, däribland muskelproteinsyntesen (muskeluppbyggnaden), och du kommer inte att få lika bra resultat som om du hade skippat alkoholen.

Alkohol och kost

Alkohol är ett näringsämne precis som kolhydrater, fett och protein och innehåller därför energi. Varje gram alkohol bidrar med 7 kalorier (i relation till kolhydrater och protein som innehåller 4kcal/g och fett som bidar med hela 9kcal per gram). Däremot stoppar det sällan där. 7 kcal är per gram ren sprit, t.ex vodka och whiskey, men oftast innehåller olika alkoholhaltiga drycker också kolhydrater, t.ex öl, cider och vin. Det innebär att det adderas ytterligare energi om man förtär sådana drycker.

Alkohol innehåller alltså energi, men gör oss dessvärre inte alls mätta. Därför är risken hög att man får i sig mer energi än vad man har planerat och i en förlängning gör det att man går upp i vikt. Dessutom stannar fettförbränningen upp under den tiden man har alkohol i blodet eftersom kroppen alltid kommer att prioritera att förbränna alkoholen först. Det gör att kroppen enklare lagrar in kroppsfett.

Innebär det här då att ALLA GÅR upp i vikt av alkohol? Nej, är svaret på den frågan. I slutändan så är det ditt energiintag som avgör om du går upp i vikt eller inte. Gör du fortfarande av med mer energi än vad du får i dig, eller håller dig viktstabil genom att äta lika mycket energi som du förbrukar, så kommer du inte att lägga på dig vikt även om du konsumerar alkohol.

Är det farligt att träna med bakfylla?

När vi är bakfulla så mår vi oftast ganska dåligt. Är det då farligt att träna när man är bakfull? Nej, inte direkt. Däremot kan det få indirekt negativa effekter genom att vår koordinationsförmåga blir sämre och det i sig ökar skaderisken. Dessutom påverkas våra hormoner, vilket innebär att muskelproteinsyntesen blir sämre, och vi får sämre resultat av vår träning.

Slutsater

Alkohol är ingenting att rekommendera om man är seriös med sin träning och allmänna hälsa. Det finns egentligen inga hälsofördelar med att förtära alkohol (oavsett vad olika nyhetssidor rapporterar om hur det är positivt för hjärthälsan), men man skall samtidigt komma ihåg att det inte är en bra ursäkt att skippa träningen bara för att man druckit alkohol, då du fortfarande kommer att få (om än försvagade) positiva effekter av träningen oavsett.

Lämna ett svar