Träna när man är sjuk?

Ja hur är det med det där?

Jag kan ärligt säga att jag är den som säger åt andra att låta bli att träna om dom känner skav i halsen eller känner sig sjuka på annat vis. Men när det kommer till mig själv så har jag lite annat tänk (knäppt jag vet). Min ”filosofi” är att om jag börjar känna att en förkylning börjar krypa sig på så kan jag fortsätta träna, kanske kan just det där totalt energitömmande spinning-passet vara det som gör att förkylningen aldrig blommar ut?! Faktum är att det har funkat för mig. Jag kan ha två dagar som känns lite hängiga men det blir lixom aldrig nåt riktigt utav det. Men så blev det inte denna gången..

Jag håller på och går en utbildning nu för att bli Lic Personlig tränare. Det innebär att det är full fart hela dagarna med MASSA som ska in i skallen och mycket träning och det krävs dessutom 100% närvaro för att klara kursen.

Så med andra ord har det vart omöjligt för mig att lyssna på kroppen och låta den få vila.. Resultat är att jag nu efter 2 veckor fortfarande är förkyld.. Så jag tror nog att vi vinner mest på att lyssna på kroppen och ge den vila när den vill ha det. Så får man ta nya tag när man kan.

Men om vi hoppar tillbaka till det att man bara känner att nåt är på gång.. Ja då kan man nog fortsätta träna. Känner man att kroppen inte svarar som den brukar och inte har den energi som den brukar jag då är det nog dags att gå hem!

Några hälsosamma tips:

Känner du dig småförkyld? 

Det är faktiskt så att de virus som orsakar en rinnande näsa älskar torra slemhinnor, så att svettas lite kan till och med ha positiv effekt. Kroppstemperaturen höjs och blodtillförseln till näsan ökar -så det kan till och med vara smart att träna så länge man bara har SYMTOM. Alltså feberfri och utan smärta i kroppen.

Välj ett lite lugnare träningspass! Kanske ett bodybalance pass eller en lättare joggingtur. Att ge sig ut på en lugn jogg kan till och med hjälpa dig, det ger systemet lite extra syre. Undvik dock att bli kraftigt andfådd.

Feber och ont i halsen ..eller värre

Då behöver kroppen vila, då är det bäst att du stannar hemma. Låt kroppen återhämta sig och koppla av till du är frisk igen.

Frisk igen!

Precis som med träning -ju hårdare du tränat och tagit ut dig ju längre tid behöver kroppen på sig att återhämta sig. Så alltså ju längre du varit sängliggande desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig. Viruset kan ligga kvar i kroppen.

Hoppa träning i ytterligare några dagar, speciellt om du legat i en långdragen influensa. Även om man känner sig frisk så tar det lite längre tid för kroppen att återhämta sig

Gå inte ut för hårt

Låt det ta en -två veckor att komma tillbaka till den träningsnivå du låg på innan du blev sjuk. Starta lite lugnare, och öka succesivt. Det är ingen idé att träna extra hårt för att ta igen förlorad träning. Du är snart på banan igen!

 

Vad kan hända?

Det som kan hända är att ditt nedsatta tillstånd blir onödigt långdraget. Det kan också hända att du drabbas av hjärtmuskelinflammation, även om detta är väldigt ovanligt.

Hjärtmuskelinflammation kan vara både farligt och ofta långdraget. Tänkvärt är att risken är större i början av infektionen och risken ökar med i hur kraftig infektionen är.

 

th4YNSEITJ

 

Det är galet kul med PT utbildningen och jag bara Längtar så tills jag är färdig! Som ni kanske räknat ut så kommer Gympro alltså att ha ytterligare en PT sen! 10 April har jag min sluttenta, sen är det bara att höra av sig och boka träning med mig.

Hoppas ni mår bra där ute och sluppit jobbiga influensor! Kram på er 🙂

/Ida

Lämna ett svar