Tittar närmare på: kalcium!

Idag tänkte jag prata lite om kalcium! Vi behöver kalcium för att leva. Det hjälper bland annat till med att bilda skelett och tänder samt hjälper till vid blodkoagulation och nervfunktion. D-vitamin hjälper till att ta upp kalcium medan ämnen som finns i cerealier (sädesslag) och i vissa grönsaker (rabarber, soja, spenat) hämmar upptaget. Det finns många källor till kalcium i kosten vilket gör det svårt att få kalciumbrist. Oftast beror kalciumbrist på ett för lågt intag av D-vitamin.

Många tror att kalcium finns främst i mjölk, detta stämmer dock inte riktigt. Mejeriprodukter är en bra källa till kalcium, men då främst ost. Just mjölk hamnar längre ned på listan. Till exempel mandel innehåller mer kalcium än mjölk. Nedan finns en lista på bra källor till kalcium!

Mejeriprodukter (främst ost så som parmesan, halloumi och hårdostar)
Gröna bladgrönsaker (grönkål, spenat, mangold)
Chiafrön
Vallmofrön
Sesamfrön (både svarta och vita samt tahini)
Alger
Nötter (mandel, hasselnötter)
Kryddor färska och torkade (timjan, persilja, mynta)
Baljväxter

Leave a Reply