Superfruits

De så kallade superbären (superfruits) blir allt mer populära i Sverige. Det som kännetecknar dessa frukter/bär är att de är väldigt näringstäta, de har alltså ett högt innehåll av viktiga näringsämnen. Superfruits säljs ofta som pulver som kan blandas i smoothies osv. Det låter ju som ett bra sätt att få i sig vitaminer och mineraler på, dock så är dessa pulver ofta väldigt dyra eftersom de är importerade från andra sidan jorden (vilket också är negativt för klimatet). Jag tänkte därför föreslå alternativ till några av dessa superbär som har liknande innehåll. Alternativen finns dessutom här i Sverige och kostar betydligt mindre, speciellt om man ger sig ut och plockar dem själv!

Acai – ett bär som det pratas mycket om! Acaibäret är rikt på antioxidanter, vitamin A, vitamin E, kalcium, kalium, järn, fibrer samt omättade fettsyror.
Blåbär – ett alternativ som också innehåller antioxidanter vitamin K, vitamin C, en del fibrer, kalium, kalcium, järn samt omättade fettsyror.  

Acerola – en frukt som främst har ett skyhögt innehåll av vitamin C.
Svarta vinbär – ett bär som ofta glöms bort men som också har ett högt innehåll av vitamin C. Testa att använda vinbären till något annat än saft och gelé, kanske i en smoothie?

Aronia – ett bär som faktiskt finns i Sverige men som också säljs som en superfruit med ett relativt högt pris. Aroniabäret har ett högt innehåll av vitamin C, vitamin K, fosfor, kalium samt vitamin A. 
Hjortron – ett bär som kan plockas gratis eller som kan köpas i frysdisken. Har också ett högt innehåll av vitamin C samt kalium.

Lämna ett svar