Baljväxter är fantastiska! De är billiga, goda och fulla av nyttigheter! De är en bra källa till protein även fast de inte innehåller lika stor andel protein som animaliska livsmedel. De flesta baljväxter innehåller heller inte så kallat ”fullvärdigt protein” men i kombination med exempelvis bröd, potatis och ris så blir proteinet fullvärdigt. Däremot innehåller de betydligt mindre kolesterol än kött, vilket är positivt ur en hälsosynpunkt. Många tycker att det är svårt att få in baljväxter i sin dagliga kost. Man vet inte riktigt vad man ska göra med dem och de kan kännas lite överflödiga i kötträtter. Röror så som hummus kan då vara ett bra sätt att äta dem på. Rörorna kan även baseras på andra typer av bönor och innehålla olika typer av smaksättningar. Här nedan ger jag er ett recept på den klassiska hummusen men med en tvist, hoppas ni gillar den!
1 förpackning (230 g) kokta kikärtor
1/2 citron (saften)
2-3 soltorkade tomater
1-2 msk olivolja
1/2 klyfta vitlök
Ca 1/2 tsk spiskummin
Några basilikablad
Mixa samman alla ingredienser tills röran är slät. Smaka av med salt och förvara i kylen i en lufttät burk. Ät den exempelvis till falafel, en sallad eller som pålägg på knäckebröd.