Sätt smak på maten!

Ofta kan ”nyttig” mat vara ganska tråkig och smaklös men så behöver det inte vara! Bara för att man måste dra ned på vissa saker så behöver inte maten bli mindre smakrik. Ett vanligt fel som många gör för att få mer smak är att salta mer, vilket inte är hälsosamt i längden. Ju mer salt man använder desto mer salt vill man också ha. Man kan alltså lätt bli van vid ett högt saltinnehåll i maten. Snabbmat är till exempel ofta mer salt än ”vanlig” mat. Jag skulle därför säga att det kan vara bra att vänja sig av med den salta smaken, i längden kommer man då inte känna ett behov av saltet på samma sätt. Självklart ska man fortfarande salta maten men i lagom mängd!

Det finns många andra sätt att smaksätta maten, här är några sätt:
Citron och lime, både saften och skalet!
Kryddor, både färska, frysta och torkade. Färska kryddor kan man nästan aldrig få för mycket av! Prova att blanda ned basilika och mynta i salladen och den kommer genast att bli roligare. Frysta kryddor är perfekta att ta fram och tillsätta till matlagningen, ett lite mer prisvärt alternativ till de färska kryddorna i kruka. Torkade kryddor smakar bäst om de får fräsas i lite olja, det är också då deras hälsosamma egenskaper kommer fram som bäst. Ett tips är att göra sina egna kryddblandningar istället för att köpa färdiga. De färdiga innehåller ofta mycket tillsatt salt och socker. Några av mina favoriter när det kommer till torkade kryddor är: paprikapulver, gurkmeja, spiskummin och oregano.
Soja har också en salt smak och ger en god umami-smak. Det behövs inte mycket för att höja smaken!
Tomatpuré är perfekt att steka tillsammans med de torkade kryddorna och använda som grund till en gryta till exempel. Tomatpurén ger en djup tomatsmak och är samtidigt lite pepprig.
Rostade frön ger en supergod nötig smak, perfekt på sallader!
Chili ger en varm hetta, använd färsk, chilipasta eller torkad.
Ingefära ger också en hetta och är samtidigt otroligt nyttigt!

Hur smaksätter du din mat?

Lämna ett svar