Så lyckas du med din livsstilsförändring!

Har du någon gång hoppat på en ny och trendig diet i hopp om att det skall vara lösningen till alla dina problem? Då är du inte ensam. Idag bombaderas vi med olika dieter som lovar viktnedgångsframgång som att det vore en mänsklig rättighet. Endera är det kolhydraterna som är boven i dramat, där allt från potatis till blåbär är anledningen till att vi går upp i vikt. Eller så är det gluten som är problemet och som skapar en obalans i vår tarmflora som gör att en viktuppgång är oundviklig eller varför är det inte faktumet att vi upphettar majoriteten av vår mat som innebär en näringsförlust som gör att mer än hälften av Sveriges befolkning idag lider av övervikt eller fetma?

Som Ni kanske märker är jag föga imponerad av vilken diet det är vi än pratar om. Dieter fungerar absolut, så länge du är redo att följa dem till punkt och pricka i resten av ditt liv. Viktnedgång grundar sig i en och samma enkla princip; du måste göra av med mer energi än vad du får i dig.  Oberoende av HUR du väljer att gå tillväga så gäller detta för precis alla. 

Så istället för att exkludera hela näringsämnen eller krångla till det med konstiga ingredienser som du bara kan få tag i genom att beställa från en misstänksam sida på nätet, hade det inte varit skönt att finna en väg som varken exkluderar eller förbjuder dig från att äta sådant du uppskattar? 

Framgångsreceptet är något jag har valt att kalla 90/10-metoden! Det innebär att du 90% av tiden äter sund och näringsrik mat och att du resterande del av tiden äter sådant du inte kan tänka dig leva utan. Metoden bygger på att du i 90% av tiden följer de allmänna kostråden och väljer att äta icke-processade livsmedel, det vill säga varor som har utvunnits från naturen men som inte behandlats ännu. En tumregel brukar vara att man på ett eller annat sätt ska kunna finna det här livsmedlet i sin naturliga form ute i naturen (exempel är fisk och skaldjur, frukt och grönsaker, baljväxter, och kött (med reservation för stora intag av rött kött) osv). Om du 90% av tiden äter enligt denna simpla princip har du skapat något som jag kallar för ett överskott på ditt ”guilty pleasure-konto” eller ”soulfood-konto”. Vad du än väljer att kalla det så innebär det att du har ”råd” att 10% av tiden äta sådant som kanske inte nödvändigtvis gör gott för dig och din kropp, men som gör dig gott in i själen. 

Med den här metoden behöver du inte ha dåligt samvete för att du vill äta den där punschrullen till fikat, testa den där nya pastarestaurangen som öppnat i stan eller ta ett, eller varför inte två glas vin tillsammans med dina vänner oavsett om det är en helt vanlig torsdag i mars eller midsommarafton. Metoden möjliggör att du kan njuta av stunder helt utan dåligt samvete för att du vet att du sedan kommer gå tillbaka till dina sunda och hälsosamma vanor direkt därefter. 

Förbud är därför ett fenomen jag tar avstånd från. Förbud leder oftast till ett överdrivet tänk om det du har förbjudit och det är ju ändå vedertaget att sådant som är förbjudet blir lite mer intressant än sådant som inte är det. Detta kan i en förlängning leda till överätning av det förbjudna och troligtvis ohälsosamma livsmedlet. Metoden blir därför ett sätt att undvika svart-vitt-tänkande och att märka vissa livsmedel som ”bra” eller ”dåliga”.  Sådana märkningar tenderar till att man också börjar märka sig själv som en ”bra” eller ”dålig” människa beroende på vilket livsmedelsval mat gjort och börjar man vandra längst den vägen under den principen kommer misslyckandet komma som ett brev på posten.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är genom att äta så näringsrika och hälsosamma livsmedel som möjligt merparten av tiden samtidigt som vi slopar allt vad förbud heter och istället skapar en medvetenhet kring våra matval som den gyllene nyckeln till ett frisk och hälsosamt liv ligger. Viktnedgången, ja den får du på köpet!

Lämna ett svar