Tidigare har vi lärt oss om fett (se här) och att det finns olika typer av fett. Omega 3 och omega 6 ingår i kategorin fleromättade fetter. Livsmedelsverkets rekommendation är att vi bör få i oss mellan 5-10E% av fleromättade fetter varav 1E% bör vara från omega 3. Många av de fettsyror som kroppen behöver kan den skapa genom omvandlingen av kolhydrater och protein men just omega 3 och omega 6 måste man få i sig från kosten eftersom dessa inte kan skapas av kroppen själv.
Funktioner
Omega 3 och omega 6 har viktiga funktioner i kroppen, bl.a att reglera blodtrycket. Eftersom det också påverkar blodets levringsförmåga och därmed risken för att drabbas av blodproppar så brukar man säga att omega 3 och omega 6 är viktig för en god hjärthälsa. En högre andel av fleromättade fetter i kosten är därför gynnsamt eftersom det tros minska risken för diverse hjärt- och kärlsjukdomar.
Omega 3 och omega 6 hittar man oftast i samma livsmedel men med en högre andel av omega 6. Därför är det vanligare att man supplementerar med omega 3. Studier visar däremot på att genomsnittsbefolkningen i Sverige uppnår rekommendationen för omega 3 utan att använda sig av kosttillskott.
Livsmedel som är rika på omega 3 och omega 6 är:
- Fet fisk, exv. lax
- Oljor, exv. raps- och solrosolja
- Nötter och frön
- Avokado