Nu är det Jul igen, nu är det Jul igen ……..

Julbordens tid är här, det är julbord med jobbet, släkt, vänner givetvis julbord på julafton. Mat och godsaker, serveras och är uppdukade på ett lockande sätt som gör det väldigt svårt att motstå.  

Slappna av och ha trevligt med släkt och vänner. Även om du tränar hårt och tänker på vad du äter så ska ett julbord inte behöva framkalla ångest. Julbordet bjuder på mycket bra mat. Bara du tänker mängd protein och antal kalorier ska inte det bli några problem. Studera maten lite innan du börjar plocka för dig, attackera julbordet sen på rätt sätt för att matcha din smak och dina mål bäst.

Sillen och laxen

Gravad och varmrökt, lax generell, innehåller mycket protein. Den är även en riktigt bra källa till Omega 3, D-vitamin och vitamin B12. Samma gäller sillen, som dock innehåller mindre protein men mer kolhydrater. Ett par bitar sill och några skivor gravad lax är en bra start.
Tänk på att gravlaxsåsen är kaloririk.

Julskinka och kallskuret

Julskinka och kallskuret är bra proteinkällor som dessutom erbjuder en del B-vitaminer. Ägg ger dig protein, vitaminer och mineraler och innehåller mycket Vitamin B12 och E-vitamin. Äggulan innehåller allt fett i ägget och står för många av kalorierna. Vill du dra ner på kalorierna kan du ta bort äggulan. Se upp för majonnäsen.

Det småvarma

Revbensspjäl innehåller mest protein, men är desvärre ganska feta (många kalorier). Köttbullarna (hemrullade) är relativt fettsnåla men innehåller mindre protein. Prinskorven innehåller minst protein och mest fett.
Ta det med rå med den stuvade grönkålen och janssons frestelse. Grönkålen är rik på vitamin C så det är bara att hugga in. Grädden gör ju visserligen att det blir lite fler kalorier än rå grönkål, men det är ju grönt och fullt med vitaminer så det kan ju inte vara annat än bra.
Janssons Frestelsen innehåller fisk (Omega 3) men är också kaloririk pga kolhydrater i form av potatis och fettet i grädden.

Efterrätten

Ris à la Malta är i princip bara kolhydrater med fett och lite protein. Det är bra kalorier för den som bulkar och kan vara en bra uppladdning inför juldagens träningspass. Försöker man hålla kalorierna nere,  kan man kanske undvika efterätten eller ta en mindre portion.

Godsaker och nötterna

Nötter är sprängfyllda med Omega 3 och innehåller en hel del protein. Torkade fikon är naturligt söta och till skillnad från skumtomtar så innehåller de kostfibrer och mineraler, som till exempel järn. Torkade dadlar är också ett bra alternativ. Passa på att äta apelsiner och klementiner för att fylla på med C-vitamin. Undvik godiset och sötsakerna.

Att tänka på

Starta dagen med ett träningspass så sparkar du igång förbränningen. En dag om året kan du med gott samvete unna dig att äta gott. Ät vanlig mat, som är lagad från grunden med bra råvaror. Julbordet är egentligen inte den största boven, problemet är att så många människor är ohälsosamma året runt.
Glöm inte bort att slappna av, vila och njuta ordentligt under julen. Det är när musklerna återhämtar sig som de växer.

Extra tips

Det här kan du äta med gott samvete:
Sill
Lax
Lutfisk
Skinka
Hemlagade köttbullar
Potatis
Ägg
Grönsaker i alla former

Det här kan du med fördel skippa:
Kakor (pepparkakor, fruktkaka och lussekatter)
Smågodis (knäck, kola och ischoklad)
Alkohol (julöl, glögg och mumma)

Det är inte det du äter mellan 23/12 och 1/1 som är problemet utan det du äter från 1/1 TILL 23/12.
Glöm inte det och njut av helgerna, med familj och vänner!

Behöver du julklappstips besök gärna Gympros och ge dina nära och kära en julklapp i hälsans tecken!!

 

Lämna ett svar