Näringsämnen: Fett – ett essentiellt näringsämne

Under 90-talet och början av 2000-talet blev det populärt att minska på fettet i kosten i ett försök att uppnå viktnedgång. Inte en så dum tanke eftersom varje gram fett förser oss med 9 kalorier i jämförelse till både kolhydrater och protein som endast innehåller 4 kalorier per gram. Men fettintaget får heller inte vara för lågt då det räknas som ett essentiellt näringsämne, dvs vi måste äta fett för att överleva.

Fettets funktioner

Fett fyller en rad olika funktioner i kroppen. Bland annat behövs det för att reparera celler och för att tillverka hormoner som är livsnödvändiga för oss. Dessutom måste vi äta fett för att kunna tillgodogöra oss de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som vi får i oss via kosten.

Olika typer av fett

Det finns fyra olika typer av fett; mättat-, enkelomättat-, fleromättat- och transfett. Skillnaderna mellan dessa är på kemisk nivå och kommer också på så vis påverka kroppen på olika sätt när vi får i oss dom. Rekommendationen idag är att man bör begränsa intaget av det s.k mättade fettet eftersom ett högt intag av mättat fett har visat sig höja LDL kolesterolet, eller det onda kolesterolet. Höga koncentrationer av LDL i blodet ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Källor till mättat fett är bl.a kött, mejeriprodukter och ost.

Vilket fett skall man välja?

Eftersom vi bör begränsa intaget av mättat fett blir det naturligt att vi istället främst bör välja fettkällor innehållandes enkel- och fleromättade fetter. Goda fettkällor är oljor, fisk, avokado, nötter och frön. Dessa bidrar med att höja HDL kolesterolet, eller det goda kolesterolet i kroppen. HDL:ets funktion är att ta hand om överblivet kolesterol i kroppen och transportera tillbaka det till levern där kroppen gör sig av med det. På så vis är det kroppens egna sätt att försvara sig mot åderförkalkning som ju är en riskfaktor för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Slutsats

Fett är ett livsnödvändigt näringsämne som fyller en rad olika funktioner i kroppen. Det är bl.a viktigt för kroppens hormonproduktion och reparation av fetter. Det finns flera olika typer av fett; mättat-, enkelomättat-, fleromättat- och transfett. Vi bör försöka begränsa intaget av mättat fett och istället välja fettkällor innehållandes enkel- och fleromättade fetter. Goda fettkällor är därför oljor, fisk, avokado, nötter och frön.

Lämna ett svar