Mindful eating

Du kanske har hört talas om mindfulness men har du hört talas om mindful eating? Att äta medvetet går ut på att vara uppmärksam på kroppens signaler och att uppskatta maten man äter mer. Ofta slänger vi i oss en måltid snabbt framför tv:n eller datorn utan att egentligen tänka på hur den smakar. Det här sättet att äta är inte ultimat för kroppen ur flera synpunkter. Det kan ta en stund för kroppen att uppfatta att den är mätt i takt med att maten landar i magen. För att man ska hinna känna att man är mätt är det därför viktigt att äta i långsamt tempo. Sluta äta när du känner dig mätt så riskerar du inte att bli proppmätt och känna obehag i magen. En annan viktig aspekt är att inte låta sig distraheras av annat medan man äter för att kunna fokusera 100 % på maten, vi behöver lugn och ro för att kunna smälta maten. En annan del av mindful eating är att lära känna kroppens signaler. Genom att lära sig identifiera hur hunger, mättnad, sötsug, törst osv. känns kan man lättare förstå vad kroppen är ute efter. Är du verkligen sugen på något sött? Kanske är du bara hungrig eller törstig?

En bra övning för att praktisera mindful eating är att sätta sig vid ett matbord med maten man tänkt äta. Det behöver inte vara en hel måltid, det kan också vara en frukt. Sätt dig bekvämt och se till att det är lugnt runt omkring dig. Ta bort distraherande moment som mobilen eller tidningar. Ta ett djupt andetag, känn efter hur det känns i kroppen och framför allt i magen. Föreställ dig hur maten kommer att smaka och känn efter vilka känslor du känner. Smaka på maten, lägg märke till konsistensen och de olika smakerna. Tugga långsamt och medvetet. Ta korta pauser medan du fortsätter äta, känn efter hur det känns i kroppen.

Att äta mat ska vara en härlig upplevelse, inte ett nödvändigt ont och något som ska klaras av snabbt. Genom att äta mer medvetet blir man också mer tacksam över maten och mer mån om att den ska vara bra för en. Det här sättet att äta kan också appliceras när man äter något som inte är lika hälsosamt, chips eller choklad till exempel. På så sätt njuter man mer av det man äter och riskerar inte att på samma sätt ”slänga i sig” en hel påse chips eller en hel chokladkaka av bara farten.

Lämna ett svar