Mer grönt i maten

Ofta när man ska komponera ihop en huvudrätt så utgår man från proteinet och lägger därefter till kolhydraterna, de delar som gör oss mätta. Risken är då att man glömmer bort grönsakerna som är minst lika viktiga. Många är också dåliga på att variera sitt grönsaksintag och hamnar ofta i tomat- och gurka-träsket. De grövre grönsakerna (gröna bladgrönsaker, kål och  rotfrukter) bidrar med fibrer, vilket tarmen älskar. Det är också grönsakerna som bidrar till att vi får i oss många viktiga vitaminer och mineraler samt vätska. De är också viktiga som en del av en komplett måltid, annars är det lätt hänt att man överäter andra saker. För många handlar det även om vana, man äter det man är van att äta och testar sällan nya saker. En rolig utmaning kan därför vara att testa en ny frukt eller grönsak i veckan, eller testa att tillaga dem på ett annorlunda sätt.

Nedan tipsar jag om hur man kan göra för att få i sig mer frukt och grönt!

– Ät bröd med exempelvis morot, palsternacka, rödbeta eller bönor som en del av innehållet.

– Byt då och då ut den vanliga pastan mot bönpasta eller hyvlad zucchini.

– Gör en smoothie du tycker om och släng i en näve färsk spenat (det förstör inte smaken, jag lovar!)

– Inför en vegetarisk soppdag i veckan och byt ut huvudråvaran.

– Tillsätt färska eller frysta bär till din frukost.

– Byt ut halva köttmängden i köttfärssåsen mot grönsaker.

– Odla grönsaker själv så kommer du garanterat vilja äta upp dem!

Leave a Reply