Blivit lite för mycket av det goda nu under påsken? No worries! Med hjälp av resterna från påskbordet kan man skapa goda och hälsosamma maträtter som är bra för miljön, plånboken och dig!
Under påsken konsumeras stora mängder av ägg och det råkar också vara ett väldigt hälsosamt livsmedel. Visste du till exempel att ägg innehåller alla vitaminer utan C-vitamin? Äggvitan är rik på protein som är viktigt för muskelsyntesen och äggulan är en riktig vitaminbomb. Ett riktigt superfoodlivsmedel helt enkelt och som kommer att utgöra grunden på de flesta av recepten som presenteras nedan.
Omelett
- 2 ägg
- 2 msk vatten eller mjölk
- Salt och peppar
Vispa ihop ägg med valfri vätska. Tillsätt salt och peppar. Stek. Servera gärna tillsammans med spenat och kallrökt lax om det finns kvar från helgen.
Pålägg
- Knäckebröd med kallrökt lax och kokt ägg
- Knäckebröd med helgskinka
- Knäckebröd med sill- och äggröra (hacka sill och ägg och lägg på mackan)
- Knäckebröd med kokt ägg
- Knäckebröd med kallrökt lax
Pyttipanna (en portion)
- 150. g okt potatis
- 100g helgskinka
- Purjolok/gul lök efter smak
- Rapsolja att steka i
- Ägg
- Ev. inlagda rödbetor
Skär potatisen och helgskinkan till kuber och hacka purjolöken/löken. Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja. Stek potatisen, skinkan och löken tills den fått färg. Stek ett ägg vid sidan av. Salta och peppra efter tycke. Servera med inlagda rödbetor för en klassisk pyttipanna.