Hur ska jag tänka på sommarfesten?

Det är äntligen dags för midsommarhelg! En helg som brukar innebära mycket (onyttig) mat och alkohol. Men hur kan man njuta av midsommar (och alla andra sommarfester) och ändå hålla sina rutiner kring maten? Som tur är så består den traditionella midsommarmaten av många bra komponenter så som grönsaker, bär, frukt, fisk och färskpotatis. Det finns också massor av goda och nyttiga alternativ till det där som kanske inte är ultimat ur hälsosynpunkt. Kanske kan du byta ut gräddtårtan mot jordgubbar med vaniljkvarg? Eller så gör du din egen glass på fryst banan och vaniljpulver. När det gäller drycken finns det också alternativ. Byt ut den söta drinken mot ett glas rosé och läsken mot vatten med mynta och citron.

Om man tänker till lite extra innan så går det att få till en härlig midsommarmiddag som inte bara innehåller snabba kolhydrater, mättade fetter och socker. Planering är en viktig del i att lyckas. Köp hem det du vill äta, se till att det finns alternativ. Planera också ditt ätande, ät en stadig frukost så att du har en bra grund. Se till att det finns nyttiga mellanmål så som frukt och nötter. Lägg till mycket grönsaker till måltiderna och låt inte saker som godis stå framme om du inte klarar av det. Drick mycket vatten så att du inte förväxlar törst med sötsug eller dricker mer av alkoholen. Det kan också vara roligt att testa nya saker!

En viktig tanke är också: är det värt det? Självklart ska man njuta av livet och unna sig saker då och då, speciellt om man lever ett hälsosamt liv i övrigt. Tycker du att gräddtårta är det godaste som finns? Ät då en bit med gott samvete och njut!

Lämna ett svar