Hur mycket påverkar egentligen det vi dricker?

När det kommer till dryck finns det en del saker som kan vara bra att tänka på om man vill bibehålla en god hälsa. Att bry sig om vad man äter men inte vad man dricker kan göra att den hälsosamma kosthållningen nästan blir ”bortkastad”. Det vi dricker kan många gånger innehålla fler kalorier eller mer socker än man kan tro och det är väldigt lätt att överdosera eftersom dryck inte ger samma mättnadskänsla.

Det finns många fällor man kan gå i men egentligen är det inte så svårt att göra mer hälsosamma val, det handlar om att känna till innehållet i det man konsumerar samt konsumera med måtta, lagom alltså!

Smoothies och juicer
Se till att juicen eller smoothien är utan tillsatt socker och välj gärna en variant med ett högt innehåll av grönsaker eller bär istället för frukt.

Kaffe och te
Kaffe och te i sig innehåller egentligen inga kalorier, det är när vi tillsätter saker som mjölk och socker som det blir ett högre kaloriinnehåll. Det är alltså stor skillnad på en smaksatt (sötad) kaffe latte och en kopp svart kaffe eller en sötad iste och en kopp neutralt te.

Läsk
Många väljer läsk med sötningsmedel ur hälsosynpunkt men tänk på att sötningsmedel kan trigga sötsuget. Tänk efter varför du dricker läsken, är det för att den är god eller för att du är van vid smaken? I många fall går man från att dricka sockrad läsk till att dricka sockerfri läsk, vilket är ett bättre alternativ men om man vill komma ur läskdrickandet så tycker jag att det är bättre att börja dricka något helt annat istället. Gillar man inte smaken av vanligt vatten så kan man prova att smaksätta det med tex gurka, citron eller hallon!

Alkohol
Som de flesta vet så innehåller alkohol en hel del kalorier, vissa drycker mer än andra. Det är också lätt att dricka mycket alkohol i taget, så jag skulle säga att det viktigaste är att hålla koll på sitt alkoholintag och att tänka på varför man dricker. Även alkoholfria alternativ innehåller kalorier, dock betydligt mindre.


Lämna ett svar