Idag vet de allra flesta om vilken typ av kosthållning som är bättre respektive sämre. Men bara för att man har kunskaper kring vad man bör äta betyder inte det att man automatiskt äter så. Kunskaper är bara en del av framgången. Så vad saknas egentligen för att skapa ett hållbart och hälsosamt kostmönster?
Jo, man behöver en plan, en strategi och ett tänkande gällande långsiktighet. Planen bör till exempel vara tydlig. Vad kommer att krävas av mig för att nå de resultat jag eftersöker? Sedan skall strategin visa dig hur du skall genomföra planen och sen gäller det att ha is i magen och följa planen över en längre tid. Kortsiktiga lösningar ger dig nämligen kortsiktiga resultat och vice versa.
Nedan tipsar jag därför om mina bästa tips för att öka förutsättningarna för att du skall börja äta bättre:
- Det du har hemma kommer du att äta upp. Ta dig en titt i ditt skafferi och kylskåp. Vad finns där? Rensa ut godis, chips, glass och annat onyttigt och fyll med livsmedel som istället skapar rätt förutsättningar för en hälsosam kosthållning.
- Börja laga storkok! De allra flesta måltider håller sig i kylskåp i flera dagar. På så sätt slipper du laga middag varje dag efter du kommer hem från jobbet eller skolan när du som helst bara vill ha någonting snabbt och enkelt. Dessutom går de flesta maträtter även utmärkt att frysa in!
- Gör en vana av att aldrig handla hungrig. Det finns studier som påvisar ett samband mellan att handla hungrig och att handla mer kaloririka livsmedel som godis, chips och bakverk. Skriv en inköpslista hemma och försök hålla dig till den så gott du kan.
- Börja praktisera mindful eating, dvs börja äta mer långsamt och tugga maten ordentligt. Det tar nämligen ca 20 minuter för hjärnan att registrera mättnadskänslor från magsäcken och äter man snabbt ökar risken för överätning pga uteblivna signaler från magsäcken till hjärnan om mättnad och belåtenhet.