Hur hälsosamma är egentligen proteinbarsen?

Många äter hälso-/proteinbars i tron att de är hälsosamma mellanmål. Men det är inte alltid dessa mellanmål är speciellt hälsosamma. Många innehåller nämligen tillsatt socker och andra typer av sötning. Den hälsosamma baren kan då likställas med godis på grund av det höga sockerinnehållet. Det finns dock bättre alternativ att välja! De bars som är gjorda på enbart torkad frukt och nötter är ett bättre val eftersom de innehåller naturlig sötning (dock fortfarande mycket kalorier) samt en hel del fibrer och andra hälsosamma ämnen. Barsen som finns att köpa kan också vara väldigt dyra, ett bra alternativ är därför att göra dem själv. På så sätt får du också mer kontroll på vad som är i dem.

Såhär kan en innehållsförteckning för en proteinbar se ut:
Fruktos-glukossirap, mjölkprotein, choklad 20% (socker, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin)), sorbitolsirap, hydrolyserat vassleprotein, sojakrisp (sojaprotein, tapiocastärkelse, salt), sojaolja, avfettat kakaopulver 1,8%, vatten, smakämnen, salt, emulgeringsmedel (soja lecitin).
Källa: https://www.gymgrossisten.com/goodlife-50-g-x-15-box

Produkten innehåller alltså både sötningsmedel och vanligt vitt socker, vilket gör den väldigt söt. Den här söta smaken triggar oss att äta ännu mer sött vilket gör att man lätt hamnar i ett sötsug som inte är hälsosamt. Jag skulle därför rekommendera att man försöker klara sig utan söta smaker så mycket som möjligt för att inte vänja kroppen vid den söta smaken. Om man blir van vid det så vill man gärna ha det så ofta som möjligt. Bittra, beska eller sura smaker blir då inte lika tilltalande. Bars med torkad frukt tillhör då också den här kategorin.

Mitt råd är alltså att alltid läsa innehållsförteckningen (det gäller för de flesta produkter) och kolla efter socker eller sötningsmedel. Om man klarar av att äta söta produkter är det dock absolut ingen fara att äta en bar med sötningsmedel eller torkad frukt någon gång ibland. Vill man däremot hålla sig ifrån det söta skulle jag rekommendera andra typer av mellanmål istället. Ett inlägg med mellanmålstips kommer att komma inom kort!

Lämna ett svar