Hur äter man varierat?

Ofta, både i media och från allmänheten, att man skall äta en varierad och allsidig kost. Men vad menas egentligen med en varierad kost och hur ska man tänka kring det hela?

I maten vi äter finns makronutrienter, eller näringsämnen, som bidrar med det största energiintaget för oss på tallriken. De allra flestas måltider är uppbyggda av en kombination av de näringsämnen som finns, nämligen kolhydrater, fett och protein. Dessutom finns det mikronutrienter, eller vitaminer och mineraler, som vi behöver få i oss för att må bra och inte få någon bristsjukdom. 

Anledningen till att vi rekommenderas att äta en varierad kost är att det är så vi kan få i oss alla makro- och mikronutrienter vi behöver för att vara friska och hälsosamma. Självklart kan man ju äta samma mat dag in och dag ut men det ställer istället höga krav på matens sammansättning. Det är nämligen så att upptaget av de viktiga mikronutrienterna endera kan hämmas eller förbättras av särskilda kombinationer av mat. C-vitamin förbättrar exempelvis upptaget av järn i maten och är anledningen till att blodpudding (som ju är järnrik) och apelsinjuice (som är rik på c-vitamin) ofta serveras ihop. Kalcium är däremot en mineral som istället hämmar upptaget av järn och att kombinera blodpudding och mjölk (rik på kalcium) ihop skulle därför vara en dålig idé.  Men äter man en varierad kost, det vill säga att man äter olika kombinationer av mat hela tiden behöver man inte oroa sig särskilt mycket över att drabbas av någon bristsjukdom och det är en enkel försäkring för att leva ett långt och hälsosamt liv. 

Tips för att äta varierat: 

  • Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan
  • Välj främst enkel- och fleromättade fettkällor så som fet fisk, oljor och nötter & frön
  • Ät en lagom mängd mat
  • Välj fullkornsprodukter och fiberrika kolhydratsskällor (länk)
  • Välj magra köttprodukter
  • Välj magra mejeriprodukter
  • Minska intaget av tillsatt socker 
  • Låt en stor del av tallriken utgöras av olika frukt och grönsaker med många olika färger

Behöver du hjälp med att komma igång med kosten eller träningen? Boka in dig på en kostnadsfri rådgivning hos oss på Gympro!

Lämna ett svar