Hälosam mat är mer än ris och kyckling

När man ska hitta en hälsosam livsstil är det viktigt att de förändringar man gör faktiskt är hållbara och att man kan tänka sig att leva med dem på lång sikt, annars kommer du snabbt falla tillbaka till där du var innan du påbörjade din förändring. Här är det viktigt att hitta en kost som man trivs med, som man gillar och som inte känns som någon uppoffring.

Jag förespråkar mycket grönt i kosten. Mycket grova grönsaker som kål, rotfrukter, gröna blad etc gör att du kan äta enorma mängder mat, känna en bra mättnad och vara nöjd efter maten, och samtidigt få fantastiska resultat. Tyvärr har många fastnat vid fryst broccoli, wokgrönsaker eller på sin höjd en tomat extra i matlådan vilket gör att det inte blir speciellt spännande i längden- men TÄNK OM!

Ta exempelvis blomkålen
– du kan ugnsrostad den
– du kan som på bilden ovan koka den tillsammans med lök och röd currypasta till en gryta
– du kan mixa den rå och använda som ris

Eller kål
– 
har du testat rödkål? Den är fantastiskt god rå och ger gott ”crunch” i sallader
– Du kan steka grönkål med kokosolja och lite salt och peppar
– Broccolin kan du marinera i balsamvinäger, lite olivolja och senap
– Du kan även blanda ihop alla ovanstående och du har en gudomlig sallad med olika konsistenser, smaker och texturer- men det är bara grönsaker och saker som gör din kropp gott, och som du kan äta dig MÄTT på!

Krydda, tillaga, skär i olika former och våga experimentera!
Du kan med fördel förbereda en stor kålsallad, göra en gryta på massa grönsaker eller ugnsrostad massa goda rotfrukter och grönsaker så du har för ett par dagar- det kommer underlätta och göra det enkelt för dig.

Så, om du har tröttnat på blaskig broccoli så är mitt tips till dig- VÅGA testa nytt! Min utmaning till dig är att försöka prova EN ny grönsak i veckan! Svartrot, kålrabbi, kålrot eller rotselleri? Alla är fantastiskt goda och nyttiga! 

Och behöver du mer tips, vill få hjälp med att hitta en kost och livsstil som funkar för dig eller behöver du hjälp med att komma tillrätta med något hälsoproblem- tveka inte på att boka in en timmas kostrådgivning med mig så lovar jag att vi ska komma fram till något som passar just dig!

Allt gott
Ida Björnsund, Kostrådgivare

Lämna ett svar