För några veckor sedan skrev jag ett inlägg som handlade om de allmänna kostråden och hur en hälsosam kosthållning kan se ut (https://www.gympro.se/de-allmanna-kostraden/). Där gick jag bland annat in på de olika näringsämnena, det vill säga kolhydrater, protein och fett. I det här inlägget skall vi istället dyka ner i kolhydraternas förtrollade värld för att en gång för alla reda ut; gör kolhydrater en verkligen tjock?
Kolhydrater är en av våra viktigaste energikällor och Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag mellan 45-60E% då det är i detta intervallet som man har funnit en lägre risk för att drabbas av olika kroniska sjukdomar. Det som ingår under samlingsnamnet ”kolhydrater” är alla typer av stärkelse, kostfiber och sockerarter. När kolhydrater bryts ner i kroppen bildas glukos och tillgången till glukos är en nödvändighet för att hjärnan skall fungera optimalt, därav brukar man säga att kolhydrater behövs för dina kognitiva förmågor. Kolhydrater används också som cellernas främsta bränsle och det hjälper oss att vara pigga och redo att ta oss an allt vad livet har att erbjuda och glukos kan dessutom även lagras in i levern och i musklerna som glykogen och där fungerar det som en slags reservenergikälla som vi exempelvis kan nyttja vid hårt ansträngande fysisk aktivitet eller om vi inte äter under en lång period.
Kolhydrater förekommer i livsmedel av väldigt olika karaktär och det kan bli ett problem när man försöker reda ut vare sig kolhydrater är bra eller dåligt. Kolhydrater, i form av socker, klarar vi oss rent näringsmässigt utan. Kolhydrater, i form av fullkornsprodukter och som innehåller kostfiber, är däremot extra viktiga eftersom en kost som är rik på fullkorn kan bidra med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Kolhydrater är ett såpass komplext näringsämne att man istället bör tala om kolhydrater i form av kolhydratskvalitet och termen möjliggör en klassificering av olika livsmedel utifrån dess kvalitet på innehållet av kolhydrater.
Men vad är då egentligen nyttiga kolhydrater? För att komma underfund med vilka livsmedel man skall välja kan man tänka på detta: innehåller livsmedlet kostfiber eller fullkorn och vilken typ av sockerarter förekommer främst? Exempel på nyttiga kolhydratskällor är därför; fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor samt baljväxter, grönsaker och frukter som alla är fiberrika. Dessa livsmedel är näringsrika, det vill säga att de innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver för att må bra. Detta till skillnad från bakverk, godis och läsk som också är exempel på kolhydratskällor men som är näringsfattiga och som de allra flesta av oss skulle behöva minska på för att förbättra hälsan.
Ett sista tips från mig till Er som har förstått att det inte alltid är så lätt att göra rätt val där ute i kolhydratsdjungeln är; håll utkik efter Nyckelhålsmärket. Nyckelhålsmärket finns på produkter som innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fiber samt nyttigare eller mindre fett än dess likvärdiga motsvarigheter och det är en god indikation på att du i det fallet faktiskt gör det hälsosammare valet.