Får du tillräckligt med sömn?

Sömnen är otroligt viktig för att vi ska må bra. Det är när vi sover som kroppen återhämtar sig ordentligt. Bland annat så aktiveras kroppens immunsystem och produktionen av stresshormon minskar. Vi får alltså bättre immunförvar om vi sover bra. Att vara utvilad är också en förutsättning för att vi ska kunna prestera och må bra i vår vardag, har vi inte energi så är det svårt att genomföra något överhuvudtaget. Hur mycket sömn en vuxen person behöver är individuellt. Vissa behöver minst åtta timmar sömn varje natt och för andra räcker det med fem. Stressa därför inte över att du inte får ”dina åtta timmar” om du klarar dig på färre timmars sömn och om du vet att du behöver fler timmar så se till att förutsättningarna finns.

+ Rutiner är viktiga när det kommer till sömnen. Försök att gå och lägga dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid även fast du inte har någon tid att passa. Kroppen kommer då att ställa in sig på det och anpassa sig.

+ Om du känner att du inte fått tillräckligt med sömn under natten kan du alltid ta en powernap under dagen (alternativt sitta/ligga och bara blunda), ca 15-30 minuter räcker gott för att hjärnan och kroppen ska varva ned och få lite återhämtning.

+ Se till att du har rätt förutsättningar för en god natts sömn. Tänk på mörkläggning, temperatur, sängens bekvämlighet, ljud osv.

+ Ett träningspass eller en långpromenad kan vara ett bra sätt att trötta ut kroppen. Försök dock att inte träna för tätt inpå läggdags eftersom man då kan vara uppe i varv. Ett lugnt yogapass däremot kan vara en bra aktivitet innan läggning.

+ Stress och oro är ofta orsaker till sömnproblem. Fundera på vad som orsakar stressen och/eller oron och vad du skulle kunna göra för att minska den. Ta hjälp om du behöver!

+ Även vad och hur vi äter påverkar sömnen. Mitt bästa tips där är att aldrig gå och lägga sig hungrig. Ät ett lättare kvällsmål någon timme innan du går och lägger dig om du lätt blir hungrig på kvällen.

+ Använd inte sängen som en arbetsplats, dvs ligg inte och svara på jobbmejl precis innan du ska sova. Läs en bok istället för att undvika skärmarna och för att varva ned.

Lämna ett svar