En nyttig tacos!

Många tror att man måste avstå från vissa saker bara för att man vill leva hälsosamt och visst kan det vara så men det behöver inte vara så svart eller vitt. Antingen så äter man det där som man verkligen gillar någon gång ibland och då verkligen njuter av det, eller så äter man det ofta men i en lite hälsosammare version. Det mesta går faktiskt att göra om till lite hälsosammare versioner, man får bara tänka till lite extra.

Ett exempel som många tycker om att äta på helgen är ju tacos. En maträtt som kan se ut på många olika sätt och som kan vara både onyttig och nyttig beroende på vad man väljer att ha till. Vill man äta tacos varje fredag och ändå hålla sig till en hälsosammare kost så kan det vara en bra idé att uppdatera den lite!

Den klassiska svenska tacon innehåller ju ofta ost, färdig tacosås, färdig tacokrydda samt vita sötade tortillabröd. Till det isbergssallad, gurka och majs. Dessa går att byta ut mot lite nyttigare alternativ för att göra tacon mer näringstät och få bort det tillsatta sockret och saltet.

Tacokrydda är superenkelt att blanda själv, då får man också bättre koll på innehållet. Vill man göra det enkelt för sig så kan man också köpa en färdig men var då noga med att kolla på innehållet, välj gärna en utan tillsatt socker och med en lägre salthalt. Det är alltid bättre att salta själv efter smak.

Tacosåsen behöver inte alltid innehålla några konstigheter men det kan ändå vara bra att läsa på innehållet. Ett alternativ till den klassiska salsan kan dock vara att göra en egen. Hacka färska tomater, salladslök, chili och vitlök och blanda med koriander, limesaft och en skvätt olivolja. Superfräscht!

De vita tortillabröden kan man byta ut mot stora salladsblad som man fyller.

Köttfärsen är ju den mest klassiska proteinkällan i tacos men prova att byta ut den mot andra alternativ som till exempel kyckling, vit fisk eller bönor. För att uppdatera salladen kan man välja mangold och andra mörka salladsblad, rödkål, salladslök och avokado.

Lämna ett svar