Djupa knäböj, sant eller falskt!

Det har länge pratats om vad som är mest skonsamt och inte vid knäböj, eller ”squat” som det heter på engelska. Men en djup knäböj är en av de mest naturliga och grundläggande positionerna för en människa att befinna sig i skulle vi vilja säga.

 

 

pseudo2Tänk på detta, i miljontals år, innan toaletten kom till, hur gjorde man då när man blev nödig? Satt man i 90-graders jägarvila mot ett träd? Nej, man satte sig ner på huk, gjorde sin business och inget annat.

När man surrade ihop rep för att fånga vilt, täljde vassa pinnar eller malde frön till mjöl, satt man då på sin pinnstol vid matsalsbordet utanför grottan? Nej, man satt på huk i en djup knäböj. I miljontals år har vi utvecklats och anpassat våra kroppar för att sitta i den positionen och det är inte fören de senaste hundra åren vi har fått för oss att vi ska sitta på stolar.

 

Därför borde du sträva efter en djup knäböj

Det finns ett par skäl, faktiskt:

 • Ökad rörlighet och förbättrad knähälsa
 • Större muskeltillväxt
 • Ökningar i styrka
 • Träningseffekt i fler muskler

2.3-5
Djupa knäböj med Julia Singh 
Lic. Beteendevetare / Lic. kostrådgivare på Gympro PT Studio

 

Vad du bör tänka på vid djupa knäböj

Vi har väl alla har väl hört olika om djupa knäböj men det finns en del att tänka på vid djupa då det kan finnas en del skaderisk.

Om du inte känner dig rörlig nog för djupa knäböj så kan det leda till att du kompenserar på andra sätt så ta det varsamt med vikten i början

Det kan till exempel bli så att du lyfter på hälen på grund av stela fotleder, eller att du krummar ryggen.

 • Ett problem som kan bli stort är att du böjer ryggen, det innebär en ökad skaderisk. Din ryggrad är bäst på att ta upp belastning i sitt neutrala läge, och när du böjer ryggen som en banan riskerar du diskbråck eller diskbuktningar.
 • Att gå upp på tårna i bottenläget av knäböjar är inte en bra strategi. Dels kan du tappa balansen, och dels är det ineffektivt. Undvik detta genom att stretcha rätt!Läs inlägget om basövningar för maximal prestation för att få en lite utförligare förklaring varför du alltid ska försöka ha med basövningar i dina pass

När du just börjat träna knäböj så kanske du märker att du inte kan komma ned djupt utan att något av de två ovanstående sker. Då bör du vänta med att lägga på mer vikt, och först träna på att komma töja och komma ned djupt. Alltså INGET fokus på vikten i början!

Använd lätt belastning (eller tom stång) och sträva först efter att komma djupare för varje träningspass, därefter börjar du öka belastningen succsesivt men känn efter.

 

 

Hindu-Squats2

En checklista som vi tycker kan vara bra att följa i början

 1. Bröstet högt och ryggen anspänd
 2. Vikten på hälarna
 3. Knäna pekar åt samma håll som fötterna
 4. Fötterna pekar nästan rakt fram
 5. Vecket där höften bryter är lägre än knäna
 6. Armbågarna är rakt under stången

 

Skynda långsamt, det är inte vikten som bestämmer utan du som sätter tekniken i första hand!

//Team Gympro

 

 

Lämna ett svar