Det du inte visste om ris

 

Ris är världens mest odlade spannmål och den viktigaste basfödan för en stor den av världsbefolkningen. Precis som vete och havre är ris en typ av gräs med ätbara frön.

Ris är populär bland personer som styrketränar/tränar. Rissorterna är många och de skiljer sig i både smak, konsistens och tillagningstid.

Välj därför det riset som passar dig själv, din smak och din träning bäst!

Kort och gott om ris:

  • Billig och lättillgänglig kolhydratkälla
  • Innehåller flera viktiga B-vitaminer
  • Rik på mangan, zink och fosfor
  • Innehåller en liten mängd protein

Det finns tusen olika rissorter med ungefär samma mängd Kcal, det som skiljer dom åt är näringsinnehållet.

När man tar bort skalet från riskornet får man vitt ris. Tyvärr under processen förlorar riset sitt B1, B3 vilka är nödvändiga för vår ämnesomsättning, cellproduktionen samt att hålla det onda kolesterolet samt järnet hjälper till med syretransporten i blodet.

Som vi vet innehåller allt färgglad mat mer antioxidanter som är immunstärkande, detta gäller givetvis även färgglatt ris

Vilka sorters ris är de mest vanliga?

  • Parboiled –  större andel bevarade vitaminer och mineraler.
  • Basmatiris – lägre GI och större andel amylos i stärkelsen (även utan skal). Blir inte klibbigt efter kokning.
  • Rött ris/Råris – glutenfritt, innehåller mer, fosfor, zink, B-vitamin och fibrer.
  • Fullkornsris – låg GI innehåller mer fibrer och mer näring.
  • Klibbfritt ris –  lågt GI
  • Brunt ris – bättre fiberkälla ca 3,5 g (per 2,5 dl), medans vitt ris innehåller 0,6 g.

[wdi_feed id=”1″]

Lämna ett svar