Den ständigt aktuella frågan; lightläsk eller sockersötad läsk? Vilken ska jag välja och varför.

Idag finns det nästan ingen fråga inom kost- och träningsvärlden som upprör lika mycket som just denna gör.  Både det ena och det andra påståendet florerar såväl på nätet som i fikarummet om vilket som är det bättre och hälsosammare valet men vad säger egentligen vetenskapen?

Jag som studerat kostvetenskap i nästan 3 år, och som ändå vill kalla mig själv som väl insatt inom ämnet, kan ge dig det ”rätta” svaret med en gång. Välj alltid lightläsk över ett sockersötat alternativ.

Men är inte aspartam cancerframkallande”, kanske du frågar dig då. Och det enkla svaret är; Nej. Aspartam är inte cancerframkallande. Det finns studier som har funnit ett samband mellan ett högt intag av aspartam och cancertillväxt hos råttor, men då finns det ett par saker en bör ha i åtanke. Vi människor är för det första inte råttor. Vi har olika fysiologi och vi fungerar inte alltid på samma sätt. Därför är resultat från studier som är utförda på råttor alltid svåra att överföra till människor av just den anledningen. För det andra har forskarna gett ett såpass högt intag av aspartam till råttorna att det i princip omöjligt för människor att få i sig sådana intag utan att spendera merparten av sin dag med att dricka läsk. Och så vitt jag vet finns det ingen jobbtitel som professionell läskdrickare på heltid. Så som du kanske märker är risken att drabbas extremt, om inte nästintill omöjlig. 

Frågor kring huruvida lightläsk innebär en ökad risk för diabetes är också en fråga som jag ofta blir frågad när jag berättar vad jag är utbildad inom. Hypotesen är att att sötningsmedlet kommer att lura hjärnan till att utsöndra insulin, något som då i en förlängning kan påverka insulinpåslaget och risken för att drabbas av diabetes i en framtid. För att insulin skall utsöndras i kroppen krävs det, med vissa undantag, energitillförsel från kolhydrater. Lightläsk innehåller varken energi eller kolhydrater och därför kommer insulin heller inte utsöndras när du dricker lightläsk. Detta till skillnad från när en dricker sockersötad läsk som både innehåller energi och kolhydrater och som garanterat kommer att leda till ett inslinpåslag som följd av att  blodsockernivåerna höjs. 

Faktan som finns om lightläsk och sockersötad läsk idag är entydiga. Problematiken kring den sockersötade läsken handlar egentligen varken om huruvida aspartam är cancerframkallande eller om det påverkar blodsockernivåerna i kroppen. Det handlar om att flytande energi, vare sig det intas i form av juice eller vanlig läsk, verkar vara problematiskt för kroppen. Kroppen förstår helt enkelt inte att den har fått i sig energi från läsk och kommer att fortsätta äta som ”vanligt” under resterande delen av dagen. Detta leder troligtvis till att personen får i sig mer kalorier än vad hen gör av med, något som i en förlängning leder till en viktuppgång. Och viktuppgång, eller rättare sagt fettuppgång, är nästintill alltid dåligt för hälsan (med ett par få undantag). 

Så vad är egentligen slutsatsen av allt det jag pratar om här ovan? Jo, det är att läsk är ett av, om inte världens, mest välstuderade livsmedel och därför kan jag med hög säkerhet säga att lightläsk är, och förblir det hälsosammare alternativet om du väljer att dricka läsk. Självfallet kommer vatten alltid att vara det bästa alternativet, och det bör vara en naturlig del av varje persons kosthållning. Men vill du nu ändå dricka läsk, välj då för guds skull lightläsk!


Lämna ett svar