Under vår- och sommarmånaderna får vi i oss D-vitamin från solljuset (som till viss del lagras i kroppen) men nu när det blir mörkare så blir det också svårare att dagligen nås av solen. D-vitamin är därför en av få vitaminer som de flesta faktiskt behöver tillskott av under vinterhalvåret. Vitaminet har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat så reglerar det kalciumnivåerna. Ett för lågt intag av D-vitamin kan därför leda till benskörhet. Det påverkar också immunförsvaret, så vill man hålla sig frisk så är D-vitamin viktigt!
Det är relativt få livsmedel som innehåller naturligt vitamin D, två av dessa är fet fisk och äggula. En del produkter är berikade med D-vitamin, komjölk (lätt- och mellanmjölk), havre- och sojamjölk samt bordsmargarin bland annat. Om man äter en vegetarisk eller vegansk kost kan det därför vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Tillskott kan då vara nödvändigt, speciellt under vinterhalvåret. Viktigt är dock som alltid vid intag av kosttillskott att man inte överdoserar utan håller sig till rekommenderat intag. Ett högre intag är inte mer hälsosamt, snarare tvärtom!
Här är de främsta källorna från kosten:
Fet fisk (lax, makrill, strömming)
Matolja (berikad)
Ägg (speciellt äggulan)
Svamp (kantareller, Karl-Johan)
Lättmargarin (berikat)