Bra källor till omega-3 & omega-6

Fettsyrorna omega-3 och omega-6 är essentiella, dvs livsnödvändiga och kan inte tillverkas i kroppen utan måste tillsättas via kosten. De har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat att bygga och reparera celler. Dessa så kallade fleromättade fetter kan minska risken för hjärt-kärl sjukdomar och är därför mycket viktiga.

Den vanligaste och mest välkända källan till dessa fettsyror är kanske lax och andra fisksorter. Det finns dock många andra källor, också från växtriket. Rapsolja, valnötter, alger, linfrön och sesamfrön till exempel! En annan källa är det trendiga chiafröet som till och med innehåller mer omega-3 än lax!

Så, här kommer några tips på hur du kan få i dig mer omega-3 och -6:
– Strö valnötter över yoghurten, gröten eller salladen
– Ringla över rapsolja över salladen
– Gör en chiapudding och ät till frukost eller mellanmål
– Testa något nytt och gör en algsallad
– Strö sesamfrön över lite vad som helst, finns både vita och svarta!
– Tillsätt sesamolja i dressingar
– Tillsätt linfröolja i din smoothie (obs! max 1-2 msk per dag)

Leave a Reply