Bovetegröt med äppelkompott

Såhär i gröttider så tänkte jag bjuda på ett recept som kanske kan utmana den traditionella risgrynsgröten, nämligen bovetegröt! Till konsistensen liknar den verkligen risgrynsgröten men näringsmässigt så vinner definitivt bovetet. Bovete är rikt på B-vitamin, folat, fosfor, järn, kalium, magnesium och zink. Det som dock gör bovetet till ett riktigt superlivsmedel är att det innehåller samtliga essentiella aminosyror! Med essentiella menas att kroppen inte kan tillverka dessa aminosyror själv utan de behöver tillföras via kosten. Det är aminosyrorna som bildar proteiner i kroppen. Bovete är dessutom glutenfritt och lätt för kroppen att bryta ned (alltså snällt mot magen).

Den här gröten är gjord på helt bovete och kan ätas både som frukost och som kvällsmål. Receptet ger ca 2 portioner.

1,5 dl helt bovete
1,5 dl mjölk
1 nypa salt
1,5 tsk kanel (alt. 1 kanelstång)
1 msk solroskärnor

Lägg bovetet i blöt över natten, ta fram det dagen efter och sila bort vattnet samt skölj det noga. Lägg bovetet i en kastrull tillsammans med mjölken, solroskärnorna och kryddorna. Koka på medelvärme i ca 15-20 min, rör då och då.

2 äpplen (gärna juläpplen!)
Kanel
Kardemumma
Kokosolja

Riv äpplena grovt på ett rivjärn med skal. Smält lite kokosolja i en kastrull och tillsätt äpplen, kanel och kardemumma efter smak. Stek tills lite av vätskan försvunnit och det doftar äppelpaj. Toppa gröten med äppelkompotten, rostade nötter, kanel och mjölk.

Lämna ett svar