Bli starkare i marklyft med kronlyft

Marklyft tillsammans med knäböj och bänkpress tillhör den kategorin av grundövningar som, i min mening, mycket fokus skall läggas på. Du kan aldrig ha för bra teknik eller bli för stark i marklyft.
Det här inlägget är riktat till er med en god förståelse av marklyft, eller som vill ha en effektiv övning för baksida lår, säte och ländrygg, men också till er som kanske fastnat på en viss vikt i marklyften.

Jag har kort diskuterat värdet av progression för att utveckla styrka och teknik i övningar. Det spelar ingen roll om det är en chin-up, stångrodd, bänkpress eller marklyft. Ibland måste vi våga ”backa bandet”, sänka vikten och finslipa tekniken men ibland tvärtom höja vikten och minska rörelseomfånget i övningen – men säkerhet är prio ett!

Vilket leder mig till kronlyft. Ett kronlyft härmar marklyftet men minskar rörelseomfånget i övningen. Detta ger oss möjlighet att öka explosivitet men också vänja kroppen vid en tyngre vikt.

Så hur gör vi?
Det optimala är att använda oss av en så kallad power cage där du kan bestämma höjden på säkerhetsstängerna, men det funkar lika bra att ha stången på en bänk.

Tänk på att;

– Stången och rörelsen börjar i knähöjd.
– Första delen av rörelsen initieras av baksida lår och sätesmuskulatur.
– När stången passerat halvvägs upp på låren skjuter vi fram höften för att ”låsa ut” ryggen, utan att böja oss tillbaka för mycket.
– Se till att hitta en grundspänning i magmuskulatur och använd dig av andningen för att skapa stabilitet i ländrygg. Andas ut när du lyfter stången och andas in när du sänker stången.
– Börja med en lätt vikt, förstå rörelsen och dess omfång innan du börjar experimentera med tunga vikter!

Lycka till!

Lämna ett svar