Bli av med ditt sötsug med dessa enkla tips!

Många upplever ett stark sötsug som nästan känns som ett oöverkomligt sockerberoende. Tro mig, jag vet precis hur det är. Men det finns några enkla tips man kan ta till för att komma till rätta med sitt sötsug. Fortsätt läsa för att få reda på hur.  

INGA FÖRBUD

Inget svart-vitt tänkande. Det är sedan länge gammalt att sådant som är förbjudet automatiskt blir lite mer intressant. Ju striktare din kosthållning är desto svårare blir det att behålla den över en längre tidsperiod. 

MÄTTNAD

Hur längre håller du dig mätt efter varje måltid? Om du har svarat 3-4h på den frågan så BRA! Du gör helt rätt. Är svaret under 3-4h  är det troligt att du äter för lite och det kommer med störst sannolikhet påverka din hunger framåt kvällarna. 

PROTEIN

Protein är det näringsämne som utan tvekan har högst mättnadsindex. Det innebär att vid ett adekvat intag av protein så kommer du håller dig mätt längre på färre kalorier. Försök hålla dig till 1,5-2g protein per kilo kroppsvikt och dag. 

KOLHYDRATER

Bra kolhydratskällor såsom baljväxter, fullkorn och frukt och grönsaker innehåller en god mängd fiber och fiber ökar din mättnadskänsla. Dessutom ger de dig den energi som både kropp och knopp behöver för att orka med dagen och så träningen på det. Uteslut för guds skull aldrig kolhydrater från din kosthållning. 

REGELBUNDENHET

Ett hett debattområde inom nutritionsforskningen är hur många mål man bör äta per dag. Fastän det spelar mindre roll hur många mål du äter om dagen så är det samma princip som gäller: för att gå ner i vikt måste man göra av med mer energi än vad man får i sig och för att å upp i vikt måste man få i sig mer energi än vad man gör av med. Däremot påverkar antal måltider om dagen blodsockret. Med en jämnare blodsockerkurva under dagen desto mindre risk för ett påtagligt sockersug framåt kvällen. 

ÖVRIGT

Utöver dessa faktorer påverkar också sömn och stress ditt sötsug. Idag vet vi att stress påverkar hjärnan på så vis att den nästintill kan göra vad som helst för att få tillgång till snabb energi. Dessutom ÄR SÖMNBRIST STRESS för kroppen. Se över dina sömnrutiner, kanske finns det mycket som kan förändra sig där. Sötsug kan dessutom vara en ren vana. Är du van vid att duka fram godis och snacks framför tv:n varje kväll? Försök identifiera dina triggers för att enklare bli av med dem. 

Behöver du hjälp med att komma igång med kosten eller träningen? Boka in dig på en kostnadsfri rådgivning hos oss på Gympro!

Lämna ett svar