Basövningar för maximal prestation

Vi ska förklara fördelarna med basövningar och vi ska därför gå rakt på sak: vartenda ett av dina träningspass ska till största delen utgöras av basövningar för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Men vad är en basövning, enkelt uttryckt är det en övning där två eller flera olika leder rör sig.
Ett par exempel är knäböj (höft- och knälederna rör sig) och axelpress (axel- och armbågslederna rör sig).

Den andra typen av övningar som du hört om är isoleringsövningar där man bara rör på en enda led i taget.
Exempel på isoleringsövningar är bicepscurl (bara armbågsleden rör sig) eller benpress (bara knäleden rör sig).

Utveckling och större muskeltillväxt
Så varför ska basövningar finnas med som grund i ditt träningsprogram? Jo, eftersom flera olika muskelgrupper tränas på en och samma gång och du rör på flera olika leder vid ett utförande. Ju fler muskelgrupper som aktiveras, desto tyngre vikter kan du lyfta, och ju tyngre vikter du lyfter, desto fler tillväxthormoner frigörs i din kropp.

Hormonproduktionen är av högsta betydelse om du vill ha resultat. Detta innebär att du inte enbart kommer att lägga på dig muskelmassa på de delar av kroppen du precis tränat, utan du kommer dessutom att se resultat över hela kroppen. Kul va! 🙂
Tillväxthormoner bränner även fett, vilket resulterar i att du inte bara får större muskler utan också en slankare kropp.

För maximal utmattning
Nu är det säkert klarare varför tex bicepscurls inte är den bästa övningen för att bygga stora biceps. Det är mycket effektivare att utföra basövningar, som tex, z-stångscrul, skivstångsrodd, eller chins, för att verkligen trötta ut biceps så mycket som möjligt.

Med detta menat så säger vi inte att du ska utesluta isoleringsövningar helt och hållet. Ett bra sätt är att göra dem mot slutet av dina träningspass för att isolera just en specifik muskelgrupp och på så vis tröttar du ut den helt och hållet. Vi tycker oavsett vad att basövningar bör utgöra grunden för samtliga av dina träningspass.

Har du mer frågor så boka gärna en fri rådgivning

LYCKA TILL MED KOMMANDE TRÄNING!

Lämna ett svar