Fika är en viktig del av många arbetsplatser men också även i hemmen. Traditionen kring fikat innebär allt mer ofta än sällan stora fina bakverk eller kakor som innehåller tillräckligt med fett, socker och energi för halva dagsförbrukningen och då är det inte så konstigt att dessa tillfällen ofta blir problematiska för de mer hälsomedvetna.
Men lugn! Här kommer ett recept på en gudomlig banankaka som inte ens den största skeptikern hade kunnat tro inte innehåller något vitt mjöl eller socker. Varsågoda!
Ingredienser:
- 3 ägg
- 120g vaniljkvarg* (*utan tillsatt socker)
- 2 mogna bananer
- 2tsk kanel
- 1tsk kardemumma
- 1msk honung (kan bytas ut mot sötströ eller valfritt kalorifritt sötningsmedel för en mer energisnål banankaka)
- 2msk vatten
- 1,5dl sojamjöl/teffmjöl/kokosmjöl
- 4tsk bakpulver
- Salt
- Vaniljpulver (valfritt efter smak)
- Olja till formen
Recept:
Sätt ugnen på 175C. Mosa eller mixa bananerna i en bunke. Tillsätt sedan ägg, kvarg, kanel, kardemumma och honung/sötningsmedel. Blanda sedan ner mjölet lite i taget för att undvika klumpar. Sist men inte minst vispar du i bakpulver, salt och eventuellt vaniljpulver om så önskas. Olja sedan in en non-stick form och häll i smeten. Kakan kan även toppas med valfri hackad nöt och gräddas i mitten av ugnen i ca. 45 min eller tills kakan är saftig.
God att servera som den är, eller med valfri kvarg och/eller bär eller tillsammans med annan topping.
Näringsberäkning (hela kakan):
Energi: 906kcal/3790kJ, Kolhydrater: 95,2g Protein: 51,4g Fett:32,7g