Äntligen dags för soppa!

Jag fortsätter på tema höst och konstaterar att det nu är så pass kallt ute att man kan börja äta varm mat igen. En höstfavorit för mig är soppa! Det som gör soppan så bra är att den kan varieras i oändlighet. Jag brukar ha en sopp-dag i veckan och testa olika soppor så ofta jag kan. Några favoriter för mig är: tomatsoppa, sparrissoppa, linssoppa, morotssoppa (recept nedan) och broccolisoppa. Basen i de flesta soppor är någon eller några grönsaker, lite buljong, vatten, en skvätt matlagningsgrädde, kokosmjölk eller krossade tomater. Därefter kan man tillsätta extra protein för att göra soppan mer mättande, exempelvis fisk, tofú, fetaost eller baljväxter. Tillbehör till soppan är också viktigt för att den ska bli mer mättande. Komplettera med till exempel grovt osötat bröd, fröknäcke, knäckebröd, en sallad eller varför inte en avokado.

Recept för ca 4 portioner:
5 morötter
1 liten sötpotatis eller 1/2 stor
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 msk neutral olja
1 klyfta vitlök
Ca 4 cm ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk sambal oelek
1 lime
Ca 2 dl vatten
1/2 paket förkokta kikärtor
Koriander
Svarta sesamfrön
Chiliflakes

Hetta upp oljan i en gryta och fräs hackad lök, morot och sötpotatis tillsammans med sambal oelek och gurkmeja. Tillsätt kokosmjölk och buljongtärning. Låt koka tills moroten och sötpotatisen har mjuknat, ca 20 min. Mixa soppan med en mixterstav tills den är helt slät. Ställ tillbaka den på plattan och smaka av, salta samt tillsätt mer vatten om det behövs. Häll i kikärtor och eventuellt hackad koriander (om du tycker om det) samt pressa i lime. Servera med svarta sesamfrön och chiliflakes!

Leave a Reply