Animalisk eller växtbaserad yoghurt?

Jag älskar att jämföra olika produkter, speciellt nya produkter som fler och fler använder sig av. Det växtbaserade sortimentet har vuxit och blivit superstort de senaste åren och är definitivt här för att stanna! Även fast man inte äter 100 % veganskt kan det vara bra att variera sin kost lite och ta in mer växtbaserade alternativ, inte minst för miljöns skull.

Jag tänkte idag jämföra olika sorters yoghurt/kvarg-produkter för att se lite vad de olika alternativen innehåller.

Kvarg naturell osötad 0,2 % fett
Fett: 0,2 g (varav mättat: 0,1 g)
Kolhydrater: 5,2 g
Protein: 10 g

Yoghurt naturell osötad 0,5 % fett
Fett: 0,5 g (varav mättat: 0,3 g)
Kolhydrater: 5,5 g
Protein: 3,9 g

Soygurt naturell osötad
Fett: 2,2 g (varav mättat: 0,3)
Kolhydrater: 3,8 g
Protein: 4,1 g

Havregurt naturell osötad
Fett: 2 g (varav mättat: 0,2 g)
Kolhydrater: 10,9 g
Protein: 0,9 g

Som ni ser så innehåller kvargen överlägset mest protein och havregurten minst. Yoghurten och soygurten ligger på ungefär samma när det gäller proteinet. Alla varianter är fettsnåla men det intressanta är hur stor del av fettet som är mättat (det ohälosamma fettet). För de animaliska produkterna är procenten mättat fett högre. Det är därför bättre att välja fettsnåla alternativ av animaliska mejeriprodukter. Överlag tycker jag att man ska variera sig när det kommer till val av livsmedel, då ökar chansen att man får i sig all näring man behöver, sen är det ju roligare också! Kanske hittar du en ny favorit nästa gång du handlar.

Lämna ett svar